fredag 31 augusti 2012

"Datatårta"

Här om dagen skickade J's kompis Emil sms och frågade om jag kunde baka en tårta till honom, han och hans tjej ska flytta till Stockholm nu i helgen och han ville bjuda sina arbetskamrater på en avskedstårta.
Självklart kunde jag göra det! Dock förvarande jag honom om att den inte skulle bli så avancerad få jag "bara" hade en dag på mig och att jag skulle jobba kväll den dagen. Det var ingen fara sa han "bara det inte blir en fjollig tårta" :) När jag och J satt och spånade på idéer på kvällen kom han med den smarta idéen att dekorera den med skrivbordstangenter gjorda i sugarpaste! Briljant tyckte jag speciellt som att E jobbar med programmering och liknande.

Jag använde mig utav Erikas recept på tårtbottnar. Den fylldes med hallongrädde och glasskräm. Jag spacklade den sedan med lemoncurdsmörkräm. Det var lite trixit att planera tårtan då det var 20 personer som skulle äta den och jag har aldrig gjort något sådant stort förut! Men förutom misstaget med kanten mellan tårtan och bottenplattan så blev jag nöjd!
Emil ringde sedan och sa att den hade blivit en hitt, det hade kommit personal från andra avdelningar för att smaka :)

En "fras" från tangentbordet"
 Binära siffror längs kanten
Ursäkta de dåliga bilderna, jag har bara min telefon att ta bilder med!
 
Nu tar jag helg och ska njuta av allt den bär med sig! På måndag börjar skolan igen.

tisdag 28 augusti 2012

Citronkladdkaka

I helgen fick vi besök av J's föräldrar och bror. Och man kan inte få besök utan att bjuda på något hembakt. Men då jag skulle iväg och jobba på eftermiddagen så fick det bli något av det lite mer "enklare" slaget så jag bakade en citronkladdkaka med lite hallonglass vid sidan om.
Tyvärr hann jag inte smaka den innan jag var tvungen att åka men jag hörde att den hade varit en hitt!
 

torsdag 23 augusti 2012

Helgens smaskigheter




 
I lördags hade vi middag för några vänner och då jag har bakat en del tårtor och bakelser det senaste så ville jag bjuda på något annat till efterrätt. Minipajerna som jag gjort tidigare ville jag göra och bjuda på men det kändes lite "fjuttigt" att bara bjuda på dem så det blev tillslut en assiet med tre små härliga ting på. Förutom minipajen blev det egengjord chokladmousse och macroner.
 
Jag har aldrig tidigare gjort macroner och det var inte det lättaste! Mina svällde tyvärr upp lite för mkt, det stod i receptet att man skulle vara försiktig med hur mycket man rörde för antingen blev de för rinniga eller för fluffiga ;) Men de blev i alla fall väldigt goda!
 
Gammelmorfars snappsglas
 
 
 
Macroner med chokladsmak och hallonsmörkräm
 
Idag är det nog dags att prova på att göra macroner igen!

lördag 18 augusti 2012

Jag fick äran...

...att baka en födelsedagstårta till en av mina jobbarkompisar.
I början av veckan hörde en av tjejerna på jobbet av sig och frågade om jag hade lust att följa med till en annan av tjejerna på födelsedagskalas och även om jag kunde baka en tårta till henne. Tyvärr så kunde jag inte komma då jag skulle jobba på kvällen, men jag kunde självklart baka en tårta som hon kunde få ta med!
Jag var väldigt nervös inför detta projekt! Eftersom att jag inte skulle vara den som bjöd på tårtan så vill man att den ska bli perfekt och att man inte ska göra något fel.
Jag fick helt fria händer för hur den skulle se ut och vad det skulle vara för smaker och då jag tidigare under veckan hade gjort några blommor i rosa så ville jag gärna använda dem, jag ville även göra några "pärlband" i rosa som skulle snirkla sig ner på tårtan.
När det var dags att täcka tårtan hade jag lite smått panik för den marsipan jag hade köpt (färdigkavlad, jag var lite lat) så gick den sönder vilket resulterade i lite smått panik från min sida. Jag fick då rota fram den sista sugarpasten jag hade från skåpet och försöka rädda upp det hela, som först blev en fullständig katastrof då den inte ville bli plan runt tårtan... Men man gör det bästa av det hela, jag veckade till det ännu mer så blev det som en kjol! Vilket inte blev helt tokigt.
Jag upptäckte sen när det var dags för dekorationerna att det skulle bli för mycket med tre blommor så jag tog bara den stora i mitten och så blev det pärlband runt om hela tårtan, dock inga rosa då jag inte hittade några när jag letade i affärerna..
 Och jag måste säga att jag faktiskt blev väldigt nöjd med resultatet!!


Tårtan vad gjord utav chokladbottnar med chokladmousse, passionsgrädde och glasscreme.


Hoppas att ni alal får en fin helg!

torsdag 16 augusti 2012

Minipajer

Som sagt, övning ger färdighet! Efter lite bökande fick jag till dessa små söta pajer! Pajskalen gjorde jag i minimuffinsplåten, en alldeles lagom storlek om ni frågar mig!

Receptet kommer ifrån boken Systrarna Eisenmans mingelmat som är fylld med en massa härliga recept från hela världen och, i min mening, lagom storlekar! :)
De blev verkligen supergoda, jag och sambon åt upp allihop senare på kvällen. Så det var nog tur att jag bara gjorde ett par stycken!


Minipajer med egengjord vaniljkräm toppad med passionsfrukt och hallon

Jag håller på med ett annat projekt  som jag kommer att avslöja senare i helgen :)

måndag 13 augusti 2012

Övning ger färdighet!

Jag älskar att baka men det blir inte alltid som man tänkt sig, därav kan det vara bra att göra några försök innan det väl är dags att bjuda folk på det som bakas!
Idag hade jag tänkt att göra minipajer med vaniljkräm, passionsfrukt och hallon, tyvärr så klumpade sig första satsen med vaniljkräm så jag fick göra en ny och mina pajskal blev lite misslyckade! Men jag ger inte upp, imorgon får det bli en ny omgång :)

fredag 10 augusti 2012

Misslyckat

Kakor är något som går åt hårt i detta hem, det finns ju inget bättre än att gå och småäta chokladkakor! Så här om dagen tänkte jag passa på att baka lite chocolate chip cookies, och som vanligt gjorde jag bara en halv sats, tyvärr så är det lite svårt att mäta upp ett halvt ägg och en halv äggula samt att jag inte hade farinsocker utan tog råsocker istället. Så resultatet blev kanske inte det bästa... Smaken var bra men själva utseendet kunde ha blivit bättre! 

Men man lär sig av sina misstag!


söndag 5 augusti 2012

Uppdatering

Innan Sandra och Amir kom på middag så träffades jag och Sandra för att äta lunch och snacka lite skit.
Hon berättade då den roliga nyheten om att hon och Amir hade förlovat sig! Och självklart så ville jag gratta dem och jag gjorde så genom att utsmycka efterrätten lite extra.

lördag 4 augusti 2012

Bakelser

Ikväll kommer våra vänner Sandra och Amir över på middag och mys och då måste jag ju självklart baka något. Får ju passa på när man får besök!


Små bakelser med rulltårtebottnar

onsdag 1 augusti 2012

Prinsbakelse

Dagens bakverk, en prinsbakelse till min prins <3 p="p">


Chokladbottnar fyllda med hallonsylt, marsankräm, spacklad med grädde och täckt med mandelmassa. Rosen är gjord utav gumpaste.